Základem každé kontroly je ověření dobrého stavu provozovny, vybavení jednotlivých místností, dále je sledována pravidelnost provádění sanitace a správné zacházení s potravinami. Bohužel ve Výsoníně v motorestu Na Skalce to v pořádku nebylo.

Při státním zdravotním dozoru dne 30. 9. 2024 bylo zjištěno, že provozovna nebyla udržována v čistotě a v dobrém stavu. V provozovně byla podlaha znečištěná mastnotou, se smetím a drobky, ve spárách obkladů na stěnách v kuchyni byla černá nečistota, místy byla viditelná plíseň, stěny a strop v manipulační chodbě a ve skladu měly popraskanou malbu, místy znečištěnou. Povrchy zařizovacích předmětů byly rovněž znečištěné. V kuchyni byly uloženy odpady z předchozích dnů, na pracovní ploše byly obaly od mlék, některé s obsahem, ze kterých vylétal hmyz. V chladicím a mrazicím zařízení byly uloženy vlastní pokrmy bez ochrany proti možné kontaminaci (např. zakrytím) a bez značení datem výroby a spotřeby. V chladicích zařízeních byla uložena otevřená originální balení potravin, u kterých nebylo nijak označeno datum prvního otevření, přičemž na některých potravinách byla doba spotřeby po otevření výrobcem stanovena, u některých musí provozovatel přiměřeně zkrátit dobu spotřeby podle povahy potravin. Ještě k tomu zde byly zjištěny některé potraviny a pokrmy s viditelnou plíseň na obalech i na potravině, například borůvkový knedlík, zakysaná smetana, jiné mléčné výrobky. V době kontroly nebyl funkční personální záchod, mísa i umyvadlo byly zaskládány různými předměty, netekla voda a prostor silně zapáchal. Ve výčepu netekla v době kontroly teplá voda, umyvadla na ruce ve výčepu, v kuchyni a na WC personálu nebyla vybavena prostředky na hygienické mytí a osušení rukou. V době kontroly chyběla šatna pro personál, osobní předměty (batoh a oblečení) byly umístěny volně v kuchyni. V době kontroly bylo v kuchyni značné množství octomilek a ve skladu potravin byl shledán nadměrný výskyt potravinových molů.

Některé nečistoty jsou zcela zjevné.
Jindy je nutné sklonit hlavu a kouknout pod stůl.
A někdy se musí kouknout až úplně pod…
Nebo před…

Nebo za…

Nebo vzhůru…

Umyvadlo má sloužit k mytí rukou.

I vnitřní stěny v ledničkách se musí v pravidelných intervalech čistit, v případě nutnosti okamžitě.

Máte chuť použít takovouto směs koření?

Možná se čeká, až toto samo odejde…

Tato kyška měla odejít již před několika měsíci a neměla čekat, až na ní začne růst plíseň.

I tady je něco špatně. Plíseň na obalu…

Plíseň i pod obalem…


Na základě těchto zjištění uložili pracovníci KHS provozovateli pokutu a nařídili provést sanitární úklid. Při následné kontrole dne 8. 10. 2024 to v provozovně již vypadalo dobře. Byl proveden úklid spojený s dezinfekcí, teplá voda tekla, záchod byl zpřístupněn, umyvadla byla vybavena, skladované potraviny a pokrmy byly přetříděny a značeny odpovídajícím způsobem.

Po provedené sanitaci už vše vypadá o něco lépe.

Tak ať to provozovateli vydrží… což ovšem vyžaduje úklid PRŮBĚŽNÝ!


Oddělení hygieny výživy, pracoviště Chrudim, dne 9. 10. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.

Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.